Seznam alergenů v jídelním lístku

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014 musí i školní jídelna zveřejňovat v jídelních lístcích alergeny.

Seznam alergenů je uveřejněn na nástěnce u terminálu, na nástěnce ve školní jídelně a na webových stránkách školy. Alergeny jsou očíslovány a jsou uvedeny vždy za pokrmem v jídelním lístku.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 Evropské unie 

  1. Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno oxidem siřičitým 
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Aktualita je zařazená v kategoriích: